Όλα τα νέα μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού διαθέτουν κατ’ ελάχιστον τις απαραίτητες διδακτικές ικανότητες. Η πλήρωση της προϋπόθεσης αυτής διασφαλίζεται από διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την προκήρυξη και την πρόσληψη/διορισμό τους.
Η ερευνητική πολιτική του Τμήματος συναρτάται με τους στόχους αυτού και καθορίζεται από την ερευνητική δραστηριότητα των μελών ΔΕΠ. Οι κύριοι άξονες δραστηριότητας αφορούν:
- στην προώθηση των σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών τάσεων,
- στη διεπιστημονικότητα και στη συνεργασία με άλλους ερευνητικούς φορείς,
- στην καλύτερη εκπαίδευση των φοιτητών/τριών, και
- στην ενίσχυση της σύνδεσης με τις κοινωνικές ανάγκες και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας στο πεδίο.
Οι δραστηριότητες των μελών ΔΕΠ του Τμήματος καλύπτουν ένα σχετικά ευρύ φάσμα ερευνητικών περιοχών, οι οποίες αναδεικνύουν τον διεπιστημονικό χαρακτήρα του αντικειμένου τις κοινωνικής πολιτικής.
Το Τμήμα ενθαρρύνει την μετακίνηση του διδακτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων και κατηγοριών στο εξωτερικό, για διδασκαλία, για ερευνητικές συνεργασίες, για συμμετοχή σε συνέδρια. Ενισχύει τους διδάσκοντες με διάθεση πόρων από τον τακτικό προϋπολογισμό του για την κάλυψη μέρους ή του συνόλου των δαπανών μετακίνησης.
Η ερευνητική δραστηριότητα των μελών ΔΕΠ παρακολουθείται μέσω του αριθμού, της ποιότητας και της αναγνώρισης του επιστημονικού τους έργου, καθώς και των εκτελούμενων ερευνητικών προγραμμάτων. Η ποιότητα και η συνάφεια του έργου των μελών ΔΕΠ με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος αξιολογείται μέσω της διαδικασίας κρίσεως για εξέλιξή τους. Η καταγραφή του ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ του Τμήματος γίνεται σε ετήσια βάση
από την ΟΜΕΑ χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που περιέχονται στις ιστοσελίδες των μελών ΔΕΠ και των Εργαστηρίων, τις διεθνείς βάσεις δεδομένων google scholar, Scopus SciVerse.
Όλα τα μέλη ΔΕΠ εκπονούν ερευνητικό έργο και καταβάλουν σημαντική προσπάθεια προκειμένου να εναρμονισθούν με τους στρατηγικούς στόχους του Τμήματος και να βελτιώσουν τους αντίστοιχους δείκτες ποιότητας. Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος απασχολούνται σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν πολλές ερευνητικές ομάδες της Ελλάδας ή/και του εξωτερικού. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η διεπιστημονικότητα, ενώ οικοδομούνται συνεργασίες με διάφορα ιδρύματα και επιστήμονες.
Στο ΠΜΣ καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για την προσέλκυση διδασκόντων υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο της διδασκαλίας των σεμιναρίων αλλά και μέσω της συμμετοχής τους σε επιστημονικές εκδηλώσεις (ερευνητικά σεμινάρια, ημερίδες, διαλέξεις) οι οποίες είναι εναρμονισμένες και απόλυτα συνδεδεμένες με το Πρόγραμμα Σπουδών. Καταξιωμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό καθώς και στελέχη επαγγελματικών ή κοινωνικών φορεών μεταφέρουν γνώσεις και εμπειρία από τον τομέα εξειδίκευσης και δραστηριοποίησής τους.